Her kan du læse om forskellen på trækul, briketter og gas brugt til grillning.
Laver du dit eget trækul ved du præcis, hvad det er for noget varme der kommer til din grillmad. Husk du spiser hvad du brænder! Når du først ved, hvordan dine kulbriketter laves – eller hvilke stoffer, der tilsættes flaskegassen, så får du rigtig meget lyst til at starte med at lave dit eget trækul, der næsten kun består af kulstof eller blot TRÆ.
Se FACEBOOKGRUPPEN: Lav dine egne Danske Trækul
Trækul
Det bedste trækul til grillen har en passende størrelse, så der hurtigt kan komme blus på, og samtidigt skal kulstykkerne ikke være for små, da de ellers brænder for hurtigt, da overfladen er større.Trækul består af FORKULLEDE TRÆSTYKKER fra alm. brænde og større træstykker. Du kan købe trækul i byggemarkeder eller andre steder, og i København kan du endda få bøgekul fra Slovenien leveret til døren, af et lokalt firma.
Dansk trækul sælges der ikke meget af. Der er dog salg af dette ved kulsvieren i Rold skov, kulsvierlaugene i Eskildstrup og i Rold Skov samt ganske få andre steder. Det bedste trækul er 100% forkullet og kommer fra hårdt træ – kan tændes med een tændstik. Dårligt trækul(hårdt forkullede eller fra porøs træ) kræver meget varme før det antændes eller brænder for hurtigt ud.
Son of Hibachi grillen er fuldt rødglødende på 7 minutter når der bruges kvalitetskul. Bruges dårlige kul, anvendes små kneb for at speede det lidt op, så optændingstiden kan holdes på 10 minutter.
Hvordan laves trækul?
Trækul kan laves i en ovn(inddirekte), ovnen er med retort eller muffeltype, og processen er nem at styre, kræver ikke megen opmærksomhed. Det er nemt at bruge en gammel olietønde (med lille hul der kan lukkes), der står inden i en anden tønde, der opvarmes med f.eks gas og eller træ.. Udbyttet er ca. 35% trækul tør vægt. Processen hedder pyrolyse, og er en forkulning uden ilt. Den gammeldags metode(direkte), med kulmiler giver typisk 20-30% trækul(tør vægt). Denne metode er den sværeste, men måske også sjoveste, og bruges den dag idag overalt i verden – på nær i Vest Europa, hvor man næsten har glemt, hvordan man gør ting selv.
Trækullet dannes ved at træet opvarmes til cirka 300°C. Både ved direkte- og inddirekte proces, så damper vand og flygtige forbindelser af. Sker processen for hurtigt, vil en del af træet nå måske 350-400°C, og det betyder at kullet bliver hårdt, og først kan antændes ved cirka 700°C. Trækul lavet ved rigtig temperatur brænder fint ved 380°C, og er meget nemt at antænde. Det virker meget teknisk, og i gamle dage var det at være kulsvier ikke et let job, det krævede håndelag og indsigt. Fordi her skal der ilt til at brænde træet i starten, og senere når milen er varm, skal processen reguleres og til sidst stoppes. Hvis der kommer ilt til slut i processen, så brænder træet/trækullet bare og du har en tom kulmile.
Du kan selv brænde trækul – svide kul – du kan lære det her, hvis du kan finde et sted, med 50 meter til din nærmeste nabo. Det ryger lidt til at starte med(5-6 timer) – den typiske hvide røg(vanddamp), og det er nemmest at styre i stille vejr. Har du først fået det vist, er det ret nemt at lave små portioner til dig selv og familien. Riftigt lavet trækul kan nemt brækkes med en klingende lyd og indeholder kun kulstof, og brænder/gløder med kun CO2, CO og H2O som primære forbrændingsprodukter.
Varmen fra trækul afgives som strålevarme
…og dette giver den bedste grillning.
Har du kvalitetskul i din grill, så tænder den hurtigt og kullene brænder længe. Det trækul, der sælges i byggemarkeder og andre steder er dog stort set aldrig fra Danmark. Trækul afgiver lidt røgsmag afhængigt af kvaliteten, og for mange er det et plus. Hvis de er hjemmelavede og gode, så er der INGEN røg – og de består kun af kulstof.
Kulbriketter er lavet af sammenpresset trækulstøv og mineralsk kul, der stammer fra tørv, bark, savsmuld og andet resttræ, herudover er der forskellige bindingsmidler(eks. majsmel) der ikke er giftige – men ofte kan smages/lugtes. Kulbriketterne presses typisk på en briketfabrik i en briketmaskine. Askeindholdet efter afbrænding kan variere fra 4% – 40% – så find dit favoritmærke for sommeren, fordi næste år er kulbriketterne måske af en helt anden beskaffenhed. Der kommer mange sjove ting med i briketpressen udover fabrikkens valgte mix af kulstøv af forskellig herkomst.
Kulbriketter er ofte rigtig billige, og det er en fordel, hvis man ikke har en grill, der kan reducere kulforbruget, ved at kunne lukke hermetisk tæt efter brug. De fleste griller kan lukkes, men ikke hermetisk. Her er luk og sluk tasken til Son of Hibachi grillen, noget du kan sætte pris på, fordi den sparer meget kul. Så kan du godt tillade dig at prøve de lidt dyrere trækul – og få en helt anden supergod smagsoplevelse.
Kulbriketter afgiver som trækul varmen som strålevarme og dette giver den bedste grillning. Kulbriketterne har den styrke, at de næsten altid brænder meget længe, men de er sværere at bringe til at gløde(tager længere tid – kræver højere temperatur). Bruger du stegespyd på din grill, så skal du bruge briketter, med mindre du ved at dine trækul er store og af god kvalitet, der kan brænde længe og langsomt. Bruger du små trækul må du evt. efterfylde lidt mens du griller:)
Prøv selv forskellen på trækul og briketter
Du kan meget nemt prøve det samtidigt. Fyld den ene halvdel af din Son of Hibachi med trækul(450 gram) og den anden halvdel med briketter fra supermarkedet(900 gram). Tænd op og åben din grill , når den er klar og start med madlavningen. Så ser du at trækullet brænder med kraftigere varme(større varmeafgivelse) og du styrer din stegning ved at flytte ristene op og ned eller til sidst flytte på kullene og maden. Briketterne danner hurtigt et gråt uldent askelag udenpå, der betyder at forbrændingen dæmpes(luften kan ikke komme til så nemt), og dermed reduceres varmeafgivelsen. Briketter indeholder mere varme/energi fordi de presset hårdere, og de er samtidigt længere tid om at brænde, fordi de har en hård struktur. Nogen briketter indeholder dog meget basis for aske(op til 40%), der forlænger brændtiden men sænker varmeafgivelsen.
Når du steger mad, så skal der bruges en bestemt varmemængde for at stege kødet. Er det store stykker kød, kan de ikke klare at få kraftig varme over lang tid(det brankes), derfor er store trækulstykker eller briketter gode ved spydstegning eller kuglegrill, her sker varmeafgivelsen langsomt.
Flaskegas
Flaskegas i Danmark indeholder propan og butan. Flaskegassen indeholder desuden helt op mod 8% olefiner(alkener – eks. buten), ethylmercaptan samt 1,3-Butadiene(0,1%). Disse stoffer opkoncentreres for hver gang en gasflaske fyldes, og kan ikke brændes af med en dysebrænder i gasgrill og indgår i stegningen af din mad ved direkte berøring.
Brug ALTID en næsten fyldt gasflaske ved grillning, da disse stoffer har væsentligt lavere damptryk end propan og opkoncentreres for hver gang flasken fyldes, og kan afsættes på din grillmad forholdsmæssigt, hvis koncentrationen er stor. Trykket i en gasflaske falder hurtigt når den tømmes og fordampningen af restgas koncentratet øges markant. Bruger du engangs gasdåser er der ingen grund til bekymring.
Dysebrænderen i en grill kan ikke brænde disse stoffer særlig godt, og ved næsten tom flaske kommer alt snavset med ud.
Varmen fra en gasgrill afgives primært ved konvektion, når røggasserne og et mix af uforbrændte kemiske forbindelser stryger forbi maden, og varmer denne og risten op til stege/koge temperatur.
Mini KULMILE – bare et hul i jorden
Vi vil snart kunne hjælpe dig med udførlige instruktioner om, hvordan du kan svide trækul selv. Du skal blot have noget bøgebrænde – 15 stykker, kviste og en skovl til at lave din mini kulmile. Små huller i milen, placeret rigtigt og opsyn et døgns tid, hvor hullerne lukkes i den rigtige rækkefølge – så har du 15-20 kg trækul til sommerens gourmetmiddage, af træsorter efter eget valg. Overdækning er halm/græs, jord og evt lille stålplade/tagplade samt et rør på ca. 1½ meter. Instruktioner og film kommer omkring ultimo april 2012.
Der er en Europæisk norm for grillkul og briketter og hvordan en leverandør kan få testet sine produkter efter denne EN 1860-2 Se PRØVNING GRILLKUL
Når du har prøvet denne model, så er vi klar til at lære dig lidt om, hvordan du kan opsamle trætjæren, og lave din egen ufarlige supertræbeskyttelse med linolie og trætjære. Ikke at forveksle med den giftige stenkulstjære fra danske gasværker i perioden 1900 – 1970.
Se lidt debat om trækul og kulbriketter her: Fra SAMVIRKE
Se også hvad de skriver på Wikipedia: TRÆKUL INFO
Se info om trækul fra Nordvestjysk Folkecenter for vedvarende energi: INFO om 3. verdens trækul
Yderligere kilder: Carbon Service